Decemberkul med trix




Julkalender för hundnördar

Den här månaden har vi följt Miqros julkalender på fb där fantastiska Marie Andersson (instruktör på Svenska Hundsportsakademin i Uppsala) gjort en julkalender för hundnördar (som vi) där varje lucka motsvarar ett trix. 24 trix på en månad, är ju lite mycket, men vi har lyckats skapligt med 13 av dem. Vi har inte trixat så mycket med våra hundar tidigare, om man bortser från massor av kontakt-, kroppskontroll-, allmänlydnad-, agility- och rallylydnadsträning 😅. Nu har vi, tack vare Maries kalender, blivit ännu nördigare och kommer inte att ge oss förrän vi nån gång i vår behärskar alla de trix vi fått via kalendern. Så nyttigt det är med dessa små lustfyllda övningar bara för skojs skull, men som har ett smart syfte som gynnar bl a vårt samarbete, uppmärksamhet, kroppsmedvvetenhet och tillit. 

Med fem hundar här hemma just nu blev det mycket jobb, många skratt och väldigt kul att försöka få dem att lära sig nåt nytt och utmanande. En rolig aktivitet blev det i den mörka decembermånaden, då vi bara sett solen vid ett par tillfällen och då pandemin håller oss åtskilda från evenemang och nära möten med människor. Maries goda gärning blev en fullträff och har spritt ljus och glädje till både två- och fyrbenta. 

Marie lockade deltagarna att kämpa på in i det sista med trixen genom att lotta ut fina priser till några av dem som lyckats med minst 12 luckor och som visat det genom att filma trixet och skicka in på fb-sidan. Varje inskickad film har Marie gett personliga kommentarer och peppning. En otroligt stark insats med tanke på att det är massor av filmer inskickade, runt tusen skulle jag tro! 

Vi har lyckats skapligt med 13 luckor hittills, så nu lägger jag upp en film i taget här så får ni kika våra godingar när de glatt försöker göra sitt bästa och utifrån sin förmåga. Filmerna kommer lite i oordning, allteftersom jag får dem klara, det var länge sen jag gjorde film så även det blev en utmaning 😀 Siffrorna säger vilken lucka det gäller. 


16.  Tass på fot Ayla

Ayla är Helenas hund, en dansk-svensk gårdshundstik som närmar sig 11 år nu. Tyvärr blev hon helt blind för knappt två år sen, men detta trix har Ayla och Helena tränat in för många år sen, så kul att se att takterna sitter i än och att hon klarar det galant trots sitt handikapp. Det blev en lätt uppgift för mig att få duktiga Ayla att gå ståendes med sina framtassar på mina fötter. 




15.  Sally Välta föremål

Sjuåriga Sally är flockens drottning, värdig och förnäm och vet hur man för sig. Men - hon älskar att busa - så det här trixet passade henne perfekt när fick hon busa runt och välta grejer som matte ställt upp på mattan.




17. Över/Under Turid

Lovisa fick träna Över/Under med Turid, 2,5 år. Över var ingen konst, för Turid är en superduktig agilityhund, men under var nåt nytt och lite konstigt, särskilt som att bommen var rätt låg så Turid fick krypa ihop lite för att inte knuffa ner den. Men med lite träning gick det galant och Turid lyssnade noga och hoppade över eller gick under precis som Lovisa sa. 




4. Dottir Gå runt förare

Här går Dottir, 9 månader, runt mina ben. Har inget godis i händerna, men håller dem lågt så hon förstår vad jag vill. Belönar förstås med godis efter några snurrar. Vid vändningen till andra hållet förväntade hon sig godis, men hittade inget, så desto gladare blev hon när godiset dök upp (efter filmen). Kommer att resa mig och ta bort händerna lite i taget för att minska på hjälperna framöver. De mer erfarna hundarna behöver inte så mycket hjälp vid denna övning. Det räcker att jag säger "gå runt matte" och visar åt vilket håll de ska börja. 




10. Åttan och zickzack  Sally

Har testat detta med Sally och ett par till för länge sen så hon fattade galoppen ganska kvickt. Bra övning för henne och de andra hundarna som uppmjukning och fokus inför t ex rally och agility så detta ska jag lägga in i min uppvärmningsrutin. Tack för detta trixtips!




13. Puss Dottir

Bästa trixet ju! Pusskalas med Dottir, så mysigt. Vill inte ha puss på munnen av hundar men Dottir är så hänsynsfull och pussar där jag pekar, puss på kinden gillar jag bäst 😘




7. Turid  Runda föremål 

Vår lilla tomtenissa Turid och tomten🎅vässar formen i agility och rundar hinderstöd från båda hållen. Här tog Turid dessutom ett slalom på vägen mellan hindren.




2. Snurra/spinn  Sally

Här är det Sally som dansar loss, det här är hon duktig på 😍




3. Sally Backa 

Backa bakåt ifrån mig gör Sally med lätthet om det inte är en för lång sträcka. Här avslutas backandet dessutom med ett "kliv upp" i sista backsteget. Det är början på vår kommande trappträning med målet att gå upp för vår trätrappa utomhus.




1. Mellan Sally

När jag säger "mellan" ställer sig hundarna mellan mina ben. Bra utgångsläge inför startposition i t ex agility. Sally gillar också att gå i samma position runt och framåt eller bakåt. Det här skulle vi kunna träna så det blir riktigt bra synkat.




8. Nikko Fånga godis

Bäst i flocken att fånga godis är Nikko. Hade matte varit bra att kasta kanske fler av hundarna blev bättre på det. Jag kan nog säga att det här trixet är Nikkos favorit. Det har inte blivit mer än den här filmen på Nikko denna gång, men inte pga att han inte kan, tvärtom, han är så läraktig och kan väldigt mycket så de som behövde träna fick förtur på trixkalendern i år. 




6. Sitt fint  Sally

Det tolfte tricket vi "klarat" är "Sitt fint". Det är något vi testat emellanåt tidigare eftersom det är bra för hundarnas coremuskler, men eftersom det är påfrestande i början för ryggen så har vi tagit korta små pass och hittills inte lyckats träna så ofta, så ingen av dem sitter stadigt en längre stund. Minst 2 sekunder säger Marie är kravet för godkänt i detta trix. Här sitter Sally ganska fint i andra försöket som klarade 2-sekundersgränsen, men lite vingligt så vi får se om det blir godkänt! 😊




23. Stäng skåp Sally

Om Sally är lite vinglig när det gäller "Sitt fint" är hon desto stadigare och beslutsammare när hon stänger (slår) igen dörren på köksskåpet 😆



Det var allt för det här inlägget. Kanske blir det nån enstaka trixfilm framöver, antingen nåt nytt eller en mer avancerad variant av dessa. Nu dags att trixa till nyårsfirandet med vänner imorgon via Skype. 




















Kommentarer