Aktuellt om oss mars-24


Vi är en liten familjekennel som startade 2011 med våra två dansk-svenska gårdshundar Ayla och Cesar och en valpkull. Ayla blev en duktig agilityhund som vår dotter for land och rike kring för att tävla med. Som chaufför till dessa tävlingar föll vi pladask för de vackra, kloka, behagliga och fartfyllda sheltiesar vi stötte på i dessa sammanhang. Så 2013 kom Sally från Frostice kennel till oss. En vacker, livlig, klok och samarbetsvillig Sheltie, som vi snart sa, på skoj, att man kunde ha minst 4 av. Sally visade sig vara allt man kan önska, glad, rolig, social och dessutom frisk och stark både fysiskt och mentalt. 

Ja, så det blev som vi sa, några till av samma sort. Nu är det just fyra av dem hos oss, sheltiesarna; Sally 11 år, Nikko 8,5 år, Turid 6 år och Dottir 4 år. Vi har kunnat glädja oss åt tre fina kullar efter Sally, vars fem valpar vi har sett växa upp till fina och älskade familje- och sporthundar. Vi planerar eventuellt en kull till hösten/vintern - 24.

Som uppfödare har vi ett stort ansvar att bidra till att rasstandarden följs så långt som möjligt så att sheltiens rastypiska utseende och temperament bibehålls. Avelsdjuren ska förstås vara friska och gärna meriterade. Vi låter röntga våra hundar så vi vet att de är HD-fria och dessutom ögonlyser vi dem. Och så drar vi iväg med dem på utställning också så vi får ett kvitto på att de har ett rastypiskt utseende. Vi har fått mycket fina bedömningar, Excellent är omdömet om dem alla! 

Vårt mål med aveln är friska hundar med sund mentalitet. Vi vill att hundar från oss ska vara glada, lekfulla, alerta, nyfikna och samarbetsvilliga. Shetland Sheepdog är i sig en glad och trevlig familjehund och en hund som passar för en mängd olika aktiviteter inom hundsport. Eftersom sheltien är en lättlärd och mångsidig hund ser man den ofta ute på tävlingar av olika slag och den används även som terapihund och skolhund. 

Agility som nog är den populäraste sporten är det vi ägnat oss åt mest, och tävlar i, men vi har även provat på andra sporter som rallylydnad, lydnad, personspår, viltspår och HTM. Vi har gått ett  stort antal kurser under åren, med välrenommerade och framgångsrika instruktörer allt från hundsportinriktade till mer grundläggande utbildningar. Jag har en ettårig tränarutbildning (Canis) i botten och SBK:s uppfödarutbildning. Under året som gått har vi tagit till oss den "nya" sporten Hoopers med stor behållning. Jag har under förra sommaren utbildat mig till Hoopersinstruktör och hållit ett antal kurser och prova-på-tillfällen under året både i Falun och i Stockholm. En Domarutbildning i Hoopers är avklarad och en Tävlingsledarutbildning är på gång, så mycket kretsar kring det just nu. Tänk vilka roliga utmaningar och vilken glädje och aktivitet de bidrar till, dessa hundar 💝

Kommentarer