Ayla

 Finaste Ayla med dina fina kloka ögon och nyfikna blick....
                                                     
                                          Du fyller snart 9 år och ser fortfarande pigg och alert ut, men....

på Mollys kalas förvånades vi över att du morrade åt hundkompisar som ville hälsa på dig och att du hellre ville sitta nära, nära i soffan än att mingla runt. Dagen efter, vid agilityträningen, sprang du rakt in i hoppbommen på första hindret. Hoppsan, vad hände!? Du fick prova igen och springer då rakt in i hinderstödet!
                                                                                                                                                              Hos veterinären lite senare konstaterar vi att Ayla tycks förlorat synen och remitteras därför till en specialist på ögon. Vi har inte anat eller misstänkt något sånt tidigare. Jodå, det visar sig att Ayla har nätinneavlossning på båda ögonen, är totalt blind på ena ögat och kan skönja lite ljus/rörelse på det andra, men hon har ingen ledsyn alls. Det var en chock för oss alla och har påverkat henne en del. Ayla tycker att det är besvärligt med hundmöten eftersom hon hör och känner att de är i närheten, men inte ser och kan tolka kroppsspråket, så för att ta det säkra före det osäkra blir det skall för att skrämma bort den hund som finns men inte syns. Ayla får använda nosen för att leta efter mattallriken, men rör sig obehindrat inne eftersom hon känner igen sig och hittar bra. Dock kolliderar vi ibland i köket då hon smyger upp för att hålla koll på vad som händer, men inte hinner parera oss när vi är i rörelse och inte upptäckt henne än.

Lilla hjärtat, så ledsamt att din energi töms, din vikt går ner, din agilityglädje är ett minne blott och att du aldrig kommer att se igen. Men du älskar fortfarande att gå ut på promenad, kura ihop dig och mysa i knät eller på din fäll, du hänger med din flock i allt, för det du inte ser det hör du och det förstår du på ditt sätt. Älskade Ayla, dina ögon är lika vackra - du är lika fin som alltid, men du ser inte mer.

Kommentarer