Hundägare mot skräp


 Vi tar många promenader med våra hundar. Vart vi än går ser vi nedskräpning, burkar, snabbmatsförpackningar, glasspapper och allt möjligt/omöjligt kastas ut genom snabbt nervevade bilfönster. Cigarettfimpar slängs vid vägkanten och snuspåsar spottas ut var som helst. I Dalarna, där vi har vårt fritidshus är det rätt glest mellan papperskorgarna, men när vi är hemma i Solna är det ju strösslat med papperskorgar, så jag förstår inte varför det ska vara så svårt att slänga skräpet hemma eller i närmaste papperskorg.

Det ser inte bara trist ut, skräpet är skadligt. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar - helt i onödan. Många rökare är av uppfattningen att cigarettfilter tillverkas av nedbrytningsbart material, när det i själva verket innehåller plast samt många miljöskadliga ämnen från tobaksröken. Endast i Sverige slängs ungefär en miljard fimpar på marken varje år, enligt organisationen Håll Sverige Rent. Det finns ju fick-askkoppar - hur svårt kan det va´! ?

Som hundägare ser vi ju skräpet varje dag. Varför inte ta en påse (som vi ju alltid har i fickan) och plocka upp eländet? Ju renare det är,  ju renare och tryggare blir området vi bor i. Vi får väl ta det som ett gott exempel på hundpromenaderna och både plocka upp efter hunden och efter tanklösa människor. 

Mina hundar får en liten belöning varje gång de visar mig nåt som inte passar i naturen, så nu tycker de att det är väldigt kul att vara sakletare. Igår visade Turid mig nåt vi inte hittat förut, ett tappat bankkort. Ringde förstås ägaren till kortet som blev jätteglad över samtalet. Hon hade dock bara två timmar innan spärrat kortet,  så vi bestämde att jag skulle klippa och slänga det (i papperskorgen förstås ) 😂men det kändes bra ändå.

Nu till en riktigt bra nyhet: 

En ny lag om förbud mot nedskräpning har trätt i kraft vid årsskiftet. Det blir straffbart att slänga till exempel en cigarettfimpar, kolapapper eller ett tuggummi på marken. Straffet för ringa nedskräpningsförseelse kommer vara 800 kr i penningböter.

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/09/klart-med-ny-lag-om-boter-for-nedskrapning/

Så fram till att folk blir laglydiga fortsätter vi med vårt plockande till glädje och nytta för oss själva, våra grannar och vår miljö. Vi kan inte göra allt, men vi kan göra något! Häng med du också!


Kommentarer